- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
- 3 serki camembert
- 160 g miąższu zwykłego chleba
- 100 g ciastek korzennych
- 20 g obranych pistacji
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 jajka
- 20 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- sałata albo miks sałat
- słoik szparagów
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 5 plastrów szynki parmeńskiej albo szwarcwaldzkiej
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
- Przygotuj vinegret do sałatki: wymieszaj oliwę, miód, musztardę, ocet, sól i pieprz. Odstaw.
- Sałatę umyj, odwiruj, portwij na kawałki.
- Pomidorki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i też na razie odłóż.
- Szparagi wyjmij ze słoika, w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
- Szynkę pokrój na paski.
- W malakserze umieść miąższ chleba, pistacje, migdały, ciastka korzenne, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i pulsuj do rozdrobnienia wszystkich składników i uzyskania panierki.
- Jajka roztrzep, przypraw solą i pieprzem.
- Każdy ser pokrój na 8 części. Każdy kawałek obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panierce korzennej. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką.
- Rozgrzej olej (do 180 stopni C).
- Ser w panierce smaż na głębokim tłuszczu (przez około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
- Jeśli smażysz ser partiami, kawałki wcześniej usmażone przekładaj do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i włóż do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
- Sałatę wyłóż na talerze, polej vinegretem. Posyp pomidorkami. Dodaj szparagi i szynkę. Na koniec wyłóż ciepłe kawałeczki sera.
Wskazówki:
- Kawałeczki sera możesz obtaczać w panierce dwukrotnie.
Żródło przepisu:
Mniam